Skriv ut
Senast uppdaterad fredag, 29 mars 2013

Eskilstuna sändareamatörer firade 30 årsjubileum 2007

SJ30LW, Sigurd Johan Trettio Ludwig Wilhelm

Detta är en specialsignal för att fira Eskilstuna Sändareamatörers 30 årsjubileum. Klubben startades av ett gäng radioamatörer den 14 maj 1977. Vår normala signal är SK5LW. För att fira vårt jubileum så har vi denna specialsignal och det kommer att bli mer aktiviteter under 2007. Ett speciellt QSL-kort kommer att sändas ut.

SJ30LW, Sierra Juliet Thirty Lima Whiskey

This is a special callsign for the 30 year anniversary of the Eskilstuna amateur radio society. The club was started the 14th of May 1977. Our normal callsign is SK5LW. To celebrate this we have a special callsign and will have special activities during 2007. A special QSL-card will be sent out.

 

 

Eskilstuna Sändareamatörer firar 30 år

Det har funnits radioamatörer längre än så i Smé-stan. Redan under mitten av 20-talet så var man igång med radioexperiment och radiokörande. De signaler som fanns var bl.a. SMZQ Gunnar Hök, SMTE G.L. Colding och SMUC Eskilstuna Radioklubb. Radioklubben hade en relästation för programmen som sändes ut ifrån Stockholm på den tiden. Radion kom från Svenska Radioaktiebolaget och var på 150W och antennen var 4-trådig och satt högt över hustaken i de centrala delarna av stan.

År 1946 så startade man en klubb i staden med namnet Eskilstuna Kortvågsamatörer. De som var aktiva och startade klubben var SM5WI Harry Åkesson, SM5XR Tage Lagerfalk samt SM5YK Evert Björklund. De sistnämnda hade en radioverkstad och där hängde det ofta grabbar som var intresserade av radio så man beslutade sig för att starta en kurs. Alla som fullföljde kursen blev godkända och radioaktiviteten i staden tog ny fart.

Eskilstuna var ”årets stad” 1973 och detta firade amatörerna i staden med att arrangera ett SM5-möte den 21 oktober i Folkets hus med nästan 60st deltagare från hela distriktet. SSA-bulletinen sändes också från mötet och antennen hängde mellan Folkets hus och varuhuset Domus. Redan dagen efter så kunde man läsa i de lokala tidningarna att det varit radiomöte i staden.

Amatörerna i Eskilstuna träffades via radion och besökte även varandra för att utbyta erfarenheter. Det fanns också en klubb som hette Ärla radioamatörer och FRO var också aktiva under denna period. År 1977 så fanns det nästan 30st amatörer i stan och den 14 maj 1977 hölls det första protokollförda mötet i det vi idag kallar Eskilstuna Sändareamatörer. De som deltog och var med och startade det hela var Ann-britt Sjöberg, SM0CPL/5, SM5EXK, SM5FUR, SM5HNN, SM5IHI, SM5IMJ, SM5IMQ och SM5-5890. Styrelse utsågs och det repeatertillstånd för signalen SK5RKN utfärdat för Ärla Radioamatörer fick övertas av ESA. Under denna period så hade FRO ansökt om att få komma upp i något av kommunens vattentorn för att där montera upp en repeater. Denna ansökan tog FRO tillbaka till förmån för ESA. Senare så ansökte ESA om en egen klubbsignal och fick då SK5LW. LW som i Long Wire förstås.

Till en början så låg man bl.a. på 145.550 MHz för lokala 2meters QSO och det kom snart upp en repeater. De repeatrar som varit igång har under årens lopp utvecklats både vad det gäller antennsystem och radio. Mycket ideellt arbete har lagts ner. Idag så har vi på 2mtr en Yaesu VXR-9000E, på 70cm har vi 2st ICOM IC-F410S med egna logiker och stackade dipoler. Repeatern är belägen i ett svampliknande vattentorn synbar från E20. En annan aktivitet som ESA har sysslat med är Radiopejlorientering eller populärt kallat rävjakt. Denna sport har varit populär och här har många ungdomar fångats upp genom åren. Många har fortsatt med att läsa teori och tränat CW för att senare få sin egen signal. Ett stort arrangemang som föreningen genomförde var SM/NM i rävjakt 1983.

Radiosamband är något som intresserar många i klubben och här hjälper vi andra föreningar med sambandet på rallytävlingar, orientering, multisport och hästtävlingar. Nästa år går den 20:e radiomässan/loppisen av stapeln. Detta är ett arrangemang som växt från år till år. Inte kunde man ana att det skulle bli så populärt när vi startade i Skjulstastugan 1989.

När amatörerna 1977 började träffas var man i någon av kommunens lokaler eller på en restaurang kallad Vita Hästen strax söder om Eskilstuna. Fler amatörer började söka sig till ESA och teknikkurser hölls så det började bli aktuellt med en egen klubblokal. 1984 så började vi hyra vår första egna klubblokal i en källare. Den iordningsställdes av medlemmarna och samlingslokal, radiorum, toalett och pentry fanns nu att tillgå. Det kom upp antenner i parken utanför och på taket. Vi startade med en dipol för 80/40mtr, GP för 10-20mtr och 2mtr/70cm antenner och dessa växte till en stor loopantenn och 3 el beam. En egen stuga att husera i vore förstås bättre och 1990 så började vi hyra en gammal bondgård, Mörby gård och ett enormt arbete började med att renovera hela huset. Det skulle bl.a. handikappanpassas, fixas vatten och avlopp, nya antenner, master och gud vet allt. Det vi har idag efter år av slit är en för oss perfekt lokal där det finns stor samlingslokal, små mötesrum, radiorum, kök, toalett, en gammal ladugård, plats för master och antenner och en parkering.

Det är mycket arbete som måste göras men om man hjälps åt så går det. Under året så kommer medlemmarna i klubben fira vårt 30 års jubileum med en rad aktiviteter. Det blir bl.a. den traditionella radiomässan i mars, en medlemsresa till Stockholm med radiorelaterade studiebesök, kalas i klubbstugan, SM i Radiopejlorientering/Rävjakt, specialsignal och förstås alla de normala klubbaktiviteterna som fiskekväll, bowling, fieldday, samband och framför allt annat: köra radio!

Detta var lite hur ESA kom till och vägen fram till idag. Det är med respekt man läser igenom de 500 protokoll som finns. Det är ett enormt frivilligt arbete av medlemmar som lagts ner under åren för hobbyn och klubben. Jag skulle vilja avsluta med ett par rader som ex SM5XR Tage Lagerfalk skrev som avslutning i sitt brev till ESA 1997 om sin tid som radioamatör: ”Jag har i alla fall ännu inte påträffat en ovän i etern, trots krig och annat otyg. En radiovåg är en hand som sträcks över alla gränser”. Klockrent! Detta tycker jag uttrycker vad amatörradion bygger på och står för, nämligen kamratskap över gränserna.

Vi hörs på banden, kanske med specialsignalen SJ30LW. Lyssna efter den.

73 de SK5LW Eskilstuna Sändareamatörer genom SM5OCK Håkan, ordförande