Uppdatering av repeater mjukvara, SVXLink.

Just nu pågår ett arbete med att uppdatera mjukvaran i vår 2m samt 70cm repeater. Vår 70cm har tidigare varit direkt länkad med 2m men i och med denna uppdatering så kommer 70cm bli en egen fristående repeater.

Man kommer enkelt att kunna länka ihop 2m och 70cm så att de fungerar precis som tidigare. I själva verket så sker detta helt automatiskt om man öppnar antingen 2m eller 70cm med vår standard subton 82.5Hz.

Den nya mjukvaran ger oss också möjlighet att enkelt koppla upp oss mot andra repeatrar i SVXLink systemet. Systemet styrs med DTMF toner men för att göra det enklare för användarna så kan man även använda olika subtoner. Exempelvis om man använder subton 91.5Hz så aktiverar man talgrup 2405 dvs SM5.

Just nu så är det ett begränsat antal repeatrar som är anslutna till systemet men vi hoppas att fler “hoppar på tåget” och ser möjligheterna.

För att se vilka som är uppkopplade och vilka DTMF kommandon samt subtoner som används se länken nedan.

https://svxportal.sm2ampr.net/

 

Radiomässan 4 april Inställd!

Tyvärr måste vi på grund av Coronaviruset meddela att årets Radiomässa i Eskilstuna den 4 april är inställd.
Vi har noga följt utvecklingen och rättar oss efter vad våra myndigheter och regering säger. Inga arrangemang som lockar över 500 besökare är tillåtna och vår mässa brukar locka cirka 1000 personer.

Eventuellt nytt datum för mässan kommer att meddelas senare beroende på hur långdraget detta blir.

De säljare som betalat in i förväg kommer att kontaktas för återbetalning av bordshyror osv.

73 de Eskilstuna Sändareamatörer genom SM5OCK, Håkan

ESA HAMFEST Lördag 4 April 2020

Boka i kalendern redan nu så du inte glömmer den roligaste radiodagen på året! Radiomässan i Eskilstuna blir lördagen den 4 april 2020 i Munktellarenan.

Det går även bra att redan nu boka bord via webformuläret.

2020-02-29) 63 utställare / 154 bord 

/OCK

DMR/D-Star Repater

Tester pågår för fullt med kombilösning av DMR/D-star på samma utrustning. Så här långt verkar allt fungera, flera klubbmedlemmar har köpt en AnyTone 878 som är prisvärd multibandsradio som fungerar både på digitala moder och analoga, kolla in på http://fbradio.se & på http://tacticom.se  om ni är sugna på köpa en DMR radio.

Via tacticom så kan vi få klubbrabatt om är fler som går ihop och köper en radio. Om intresse finns hör av er till mig SA5BUM Christian.

Ni som kör D-star så måste ni byta frekvens rep har flyttat upp en kanal till RX 145.58750Mhz shift -600.

Kommande månadsmöte 23/5 så kommer SA5BUM Christian hålla i en liten prestation vad DMR är och det fungerar, plus vad som behövs för att komma igång.

Lite bilder på repater + logikort

Radio: Motorola GM340

Modemkort: STM32-DVM

Logik: Pi-star med Raspberry PI v3

Lyckad Portabel Test!

Lyckad på sätt att det var många klubbmedlemmar kom och hjälpte till om inte annat för mingla och dricka lite kaffe. Condsen var inte dom bästa plus att det var lite för hög störningsnivå på detta QTH. Runt 20 loggade QSO blev det totalt. Men det vi kom fram till är det att vi behöver åka fler gånger för att testa ut antenner och övrig utrustning. Mer info kommer om dessa aktiviter framöver.

SA5BUM Christian

Portabeltest den 19/5 -2019 kl: 09:00-13:00

Hej alla medlemmar, portabeltesten som är denna helg kommer SK5LW att vara med på. Vi hoppas fler medlemmar och nyfikna vill komma och se vad amatörradio kan erbjuda.

Var kommer vi finnas? Om vädret är ok så kör vi på samma ställe som förra gången nära Gökstenskolan i naturreservatet framför den lilla fotbollsplanet. Se kartan. Om det skulle bli väldigt dåligt väder så kör vi från ladan som finns i Sk5lw klubbstuga alltså i Mörby. Radio utrustning i en gott blandat kompott kommer att finnas.

Vi finns på klubbens rep & passning kanal 8 69Mhz

Väl mött önskar SA5BUM Christian & SM5PBT Bosse

Tack för i år

Ett stort TACK till alla som kom och besökte årets radiomässa i Eskilstuna. 
Nästan 1000 glada amatörer kom och många prylar bytte ägare. 300 meter bord med gammalt och nytt i en härlig blandning. Eye-ball QSO:n i massor!
Vi vill rikta ett stort tack till våra sponsorer och samarbetspartners RemoteRig, VKC Ham-shop, Limmared Radio o Data, SSA och FB-Radio som bidrog med fina priser till inträdeslotteriet. Gynna dom!
Har du nummer 442 på din inträdesbiljett så har du ett pris att få. Kontakta då Håkan antingen per mail (sm5ock(a)hotmail.com) eller via telefon 070-6309466. De andra priserna gick till nummer:18, 49, 392 och 802 och dessa är redan utlämnade.
Vi ses igen nästa år. Datum kommer att meddelas under våren/sommaren. Väl mött.
73 de SK5LW Eskilstuna Sändareamatörer

Info Radiomässan

Nu är det inte långt kvar till Radiomässan den 30 mars.
Mer info under fliken “Radiomässa” där du också finner mer allmän Information, vilka utställare/säljare som kommer samt parkeringsinfo.

Bordsplacering 2019

Online bordsbokningen är nu stängd då vi har slut på bord.
Just nu är det 62 inbokade säljare / 160 bord.

För att ställa sig på reservlista skicka epost till: info@sk5lw.com

Experiment med ny hemsida

Den gamla hemsidan var baserad på Joomla (PHP 5). Tyvärr så är det en så pass gammal version så att det inte enkelt går att uppdatera till den senaste (PHP 7.2) och vi har därför beslutat att gå över till WordPress.  Målet är att det skall bli enklare att editera och göra inlägg samt få ett snyggare och fräschare utseende.
/Webadmin

SDR mottagare för 10kHz-32MHz / KiwiSDR

Efter det inledande experimentet med SDR mottagare på 2m som verkar fungera acceptabel så införskaffades en SDR mottagare för kortvågen. Frekvensområdet är 10kHz till 32 MHz och den klarar 4 st användare samtidigt. Dvs varje enskild användare kan lyssna på vilket band/mode de önskar. KiwiSDR har även en inbyggd GPS mottagare som används som frekvensstandard för mycket god frekvensnoggrannhet.  Denna är monterad i Slytan och initialt kommer den vara ansluten till en dipol för 40m/80m.

Länk till mottagaren – klicka här

Trots att QTH för mottagaren inte kunde bli bättre så har vi ett litet bekymmer med switchade nätdelar som orsakar störningar på HF bandet. Dessa högeffektiva små nätdelarna har en sak gemensamt de är nämligen inte skärmade och i vissa fall har de även dålig filtrering både på primär 220VAC och sekundärsidan 5VDC. Planen är att samtliga 5V switchade nätdelar skall bytas ut mot något annat exempelvis en linjär 5V nätdel. 

Ni som vill lyssna på någon av de andra publika KiwiSDR mottagarna hittar dessa här:  https://sdr.hu/?q=kiwisdr

/Webadmin

5GHz WiFi länk mot internet

Sedan många år så har klubben uppkoppling till internet via ADSL. Detta är gammal teknik som numera ofta avvecklas och andra lösningar måste till. Dessutom är kapaciteten uppströms väldigt begränsad vilket förhindrar eller begränsar möjligheten till digital utveckling inom amatörradio exempelvis EchoLink, D-Star (och andra digitala moden), SDR mottagare, fjärrstyrda sändare/mottagare (ex IC-706 med RemoteRig interface).

Klubben har redan ett internt länknät på 5GHz och en klubbmedlemmarna med tillgång till fiberanslutning har även anslutit sig till klubbens nät via 5GHz WiFi. Det betyder att ADSL uppkopplingen kan i förlängningen sägas upp och ersättas med en 4G uppkoppling mot nätet (skall endast användas som backup om 5GHz uppkopplingen ut mot nätet fallerar).

/Webadmin